U prostorijama COKP Drivuša organizirana terenska nastava za srednjoškolce

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar redovno organizira posjete učenika koje postaju sve sadržajnije i bogatije, kako programom kojeg im upriliče domaćini tako i onim šta učenici i njihovi profesori ukomponiraju u svoj program.

Učenici „Tehničke škole Zenica“ i „Mješovite srednje škole Novi Travnik“ posjetili su Centar za održavanje i kontrolu prometa (COKP), gdje su imali priliku da posmatraju nadzor i upravljanje saobraćaja na dionicama Zenica jug – Lašva, Sarajevo sjever – Sarajevo zapad, Sarajevo zapad – Tarčin i Zvirovići – Bijača.

Također, u sklopu posjete COKP-u, učenici su prisustvovali i prezentaciji rada profesionalne vatrogasne jedinice koja djeluje u sklopu JP Autoceste FBiH, a koja je smještena u vatrogasnom domu u COKP-u.

„Moram reći da je zaista jedno oduševljenje kod učenika nastalo, iz jednog prostog razloga, zato što su prvi put uvidjeli kako funkcionira ovaj centar s aspekta bezbijednosti saobraćaja i informacionih tehnologija, kao i način rada vatrogasne službe. Učenici su dosta toga vidjeli i svoja znanja proširili. Nadamo se da će se ova saradnja nastaviti i zahvaljujemo se domaćinima koji su nas ugostili i koji su nam pokazali način na koji funkcionira Centar“, kazao je Sead Tahirović, profesor Tehničke škole Zenica.

U Centru su učenike dočekali vođa vatrogasne grupe Mirzet Beganović i šef Odjela za upravljanje i nadzor saobraćaja u JP Autoceste FBiH Zlatko Demirovski, te detaljno upoznali učenike s načinom rada Centra, upravljanjem saobraćajem na autocesti, sistemom videonadzora saobraćaja, načinu postupanja u slučaju saobraćajne nesreće ili potrebe zatvaranja dionice.

„Uvijek nam je drago ugostiti u Kontrolnom centru učenike. Svjesni smo koliko njima znači vidjeti jedno konkretno radno mjesto na kojem bi mogli biti zaposleni nakon završetka svoga školovanja. Iz ovoga Centra uvijek izađu pod utiscima, a većina i sa željom da sutra rade s nama. Također, i profesori su pod utiskom Centra, pa nije ni čudo što nam se svake godine vraćaju sa novim generacijama”, izjavio je Zlatko Demirovski.

U sklopu ove dvije edukativne posjete Centru za održavanje i kontrolu prometa (COKP) učestvovalo je ukupno 65 učenika zajedno sa svojim profesorima.

„Za mene je ova posjeta bila veoma zanimljiva. Prvi put smo vidjeli kako jedan Centar funkcionira i da postoje sve te silne kamere i vatrogasci. Nakon obilaska došli smo do zaključka da to i nije jedan običan autoput i da to nije samo prolaz kroz naplatne kućice, nego je mnogo više i kompleksnije. Mogu reći da je ova posjeta za mene lično i moj razred najzanimljivija posjeta do sada“, istakla je Theida-Ajrin Ferizović, učenica  četvrtog razreda Tehničke škole Zenica.

Press služba JP Autoceste FBiH