Sheme tipičnih preusmjerenja i obilježavanja radova na autocesti su izvod iz Pravilnika  o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na cestama, načinu obilježavanja radova i prepreka na cesti i znakovima koje učesnicima u saobraćaju daje ovlašćena osoba („Službene novine Federacije BiH“ br. 16/07):

TIP 1

Radovi i prepreke na autocesti pri čemu se na zaustavnoj i voznoj saobraćajnoj traci jedne kolovozne trake izvode radovi šireg obima (rehabilitiranje, rekonstruiranje, izgradnja) a koji traju minimalno jedan dan. U slučaju nepovoljnih geometrijskih karakteristika autoceste koriste se znakovi sa strožijim režimom zabrana i ograničenja.

TIP 2

Radovi i prepreke na autocesti pri čemu se na pretjecajnoj traci jedne kolovozne trake izvode radovi šireg obima (rehabilitiranje, rekonstruiranje, izgradnja) a koji traju minimalno jedan dan. U slučaju nepovoljnih geometrijskih karakteristika autoceste moraju se koristiti znakovi sa strožijim režimom zabrana i ograničenja.

TIP 3

Radovi i prepreke na autocesti pri čemu se na jednoj kolovoznoj traci izvode radovi šireg obima (rehabilitiranje, rekonstruiranje, izgradnja) a koji traju minimalno jedan dan. U slučaju nepovoljnih geometrijskih karakteristika autoceste moraju se koristiti znakovi sa strožijim režimom zabrana i ograničenja.

TIP 4

Radovi i prepreke na autocesti pri čemu se na jednoj kolovoznoj traci izvode radovi šireg obima (rehabilitiranje, rekonstruiranje, izgradnja) a koji traju minimalno jedan dan. U slučaju nepovoljnih geometrijskih karakteristika autoceste moraju se koristiti znakovi sa strožijim režimom zabrana i ograničenja.

TIP 5

Radovi i prepreke na autocesti pri čemu se na zaustavnoj saobraćajnoj traci izvode radovi (uzimanje uzoraka, mjerenje kolovoza, krpanje udarnih rupa, čišćenje, košenje trave, čišćenje snijega, pranje ograde i znakova, pobijanje odnosno popravljanje ograde, obnavljanje ivične i razdjelne linije).

TIP 6

Radovi i prepreke na autocesti pri čemu se na voznoj saobraćajnoj traci izvode radovi (uzimanje uzoraka, mjerenje kolovoza, krpanje udarnih rupa, čišćenje, košenje trave, čišćenje snijega, pranje ograde i znakova, pobijanje odnosno popravljanje ograde, obnavljanje ivične i razdjelne linije).

TIP 7

Radovi i prepreke na autocesti pri čemu se na pretjecajnoj saobraćajnoj traci izvode radovi (uzimanje uzoraka, mjerenje kolovoza, krpanje udarnih rupa, čišćenje, košenje trave, čišćenje snijega, pranje ograde i znakova, pobijanje odnosno popravljanje ograde, obnavljanje ivične i razdjelne linije).

TIP 8

Radovi i prepreke na autocesti pri čemu se na zaustavnoj saobraćajnoj traci zateklo vozilo (kvar, nesreća i sl.) koje se ne može ukloniti za vremenski period manji od 2 sata.

TIP 9

Radovi i prepreke na autocesti pri čemu se na saobraćajnoj traci namijenjenoj sporim vozilima zateklo vozilo (kvar, nesreća i sl.) koje se ne može ukloniti za vremenski period manji od 2 sata.

TIP 10

Radovi i prepreke na autocesti pri čemu se na voznoj saobraćajnoj traci zateklo vozilo (kvar, nesreća i sl.) koje se ne može ukloniti za vremenski period manji od 2 sata.

TIP 11

Radovi i prepreke na autocesti pri čemu se na pretjecajnoj saobraćajnoj traci zateklo vozilo (kvar, nesreća i sl.) koje se ne može ukloniti za vremenski period manji od 2 sata.