Pratećim uslužnim objektima smatraju se svi objekti u kojima se pružaju usluge vozačima i putnicima (benzinske stanice, trgovine, restorani, moteli, autoservisi i sl.). Na taj način omogućuje im se sigurna i udobna vožnja i zadovoljavanje njihovih potreba za gorivom, odmorom, jelom, pićem, raznim tehničkim i servisnim uslugama, ali isto tako upoznavanje turističkih i ambijentalnih znamenitosti okruženja, te pruža mogućnost korištenja dostupnih informacija, Interneta, bankarskih usluga, zadovoljavanja specifičnih potreba invalida i djece itd.

Korištenje cestovnog zemljišta za izgradnju pratećih uslužnih objekata i obavljanje pratećih djelatnosti JP Autoceste FBiH je na osnovu javnog oglasa na rok od 20 godina ustupilo ugovornom korisniku Holdina d.o.o. Sarajevo, članice INA grupe u BiH za što je ugovorni korisnik dužan plaćati zakonom predviđenu naknadu za korištenje cestovnog zemljišta i naknadu za obavljanje pratećih djelatnosti.

Pored osnovne namjene benzinskih stanica, ponude goriva visoke kvalitete i ostale opreme za automobile, novi koncept predstavlja proširenje asortimana na ponudu gastro usluge kroz segment pod nazivom Fresh corner koji podrazumijeva ponudu svježe pripremljenih sendviča, peciva, toplih i hladnih napitaka.

Ina benzinske stanice na ovom putnom pravcu dodatno nude i ugodan ambijent za kupovinu, odmor i osvježenje putnika i vozača u prostoru caffee bara i terase, kao i zabavu i igru najmlađih posjetilaca na dječijem igralištu koje je sastavni dio objekata.

Korisnicima se usluga pružane 24 sata dnevno.

 

Odmorište Kravice 

Dvostarno odmorište na poddionici Međugorje – Bijača

Odmorište Lepenica

Dvostrano odmorište na poddionici Sarajevo zapad – Tarčin