Sjedište JP Autoceste FBiH na novoj adresi, uspješna suradnja Autocesta i Grada Mostara

Danas u Mostaru, u ulici Adema Buća na broju 20, u prostorijama bivšeg Općinskog suda, u cilju što bolje reorganizacije poslovanja JP Autoceste FBiH je svečano otvorilo novo sjedište.

Svečanosti otvaranja novih prostorija, nazočili su članovi Uprave Poduzeća na čelu sa direktorom Adnanom Terzićem, članovima Nadzornog odbora JP Autoceste FBiH i gradonačelnikom Grada Mostara Ljubom Bešlićem.

Direktor Terzić je ustvrdio da je ovo početak uspješne saradnje Grada Mostara i Autocesta Federacije, ne samo zbog najma ovog prostora, koliko zbog velike količine radova koje ova javna kompanija treba imati na prostorima oko Mostara.

“Useljavamo se u reprezentativan objekat koji je vlasništvo gradske uprave. U Mostaru kad ste na dvije adrese odmah u startu je pomisao da je to podjela, zato je jako bitno da će svi uposleni u ovom objektu, u koji smo uložili nešto sredstava za rekonstrukciju, moći obavljati svoje poslovne zadatke u najboljim mogućim uslovima”, kazao je Terzić.

Kazano je i kako je važno da se u funkciju vratio jedan objekat koji ima značajnu povjesnu vrijednost, u kojem su desetljećima bile smještene brojne važne institucije te da je on ovako spašen od propadanja.

“Ja se nadam da će Autoceste u narednom periodu izgraditi svoj objekat, gdje će biti svoji na svome i gdje će imati još bolje uslove nego što je to ovdje. Zadovoljstvo mi je isto što je Vlada Federacije BiH odlučila da obnovi Staklenu banku i u nju na adekvatan način smjesti svoje institucije, a to s druge strane ima važnu ulogu za sve građana i posjetitelje Mostara da se ruševine uklanjaju, jer je prošlo previše godina od rata. Tako nas mogu poslati svojim izgledom u neku bolju budućnost”, izjavio je  gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Iznoseći planove za novu 2018. direktor Terzić je najavio novi ciklus od oko milijardu eura, od toga 500 miliona eura od EBRD-a, dok će ostale banke će pratiti taj iznos. Naglasio je da je plan Poduzeća u ovoj godini započeti izgradnju oko 49 kilometara autoputa, a to će podrazumijeva oko 450 miliona eura aktiviranih sredstava.

Novi rekonstruirani prostori JP Autoceste FBiH prostiru se na 1,977 m², a cijeli proces rekonstrukcije trajao je 60 dana. Objekat je uzet u zakup od Grada Mostara te da će sredstva od zakupnine ići direktno na račun Grada Mostara.

 

Press služba JP Autoceste FBiH