Radna posjeta delegacije Vlade FBiH JP Autoceste FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, danas su zajedno s direktorom JP Autocesta FBiH Adnanom Terzićem održali radni sastanak u sjedištu poduzeća.

Glavna tema sastanka je bila ubrzanje investicijskog ciklusa za izgradnju dionica na Koridoru Vc, s posebnim osvrtom  na izgradnju dionice Konjic – Ovčari – Zračna luka Mostar, ukupne dužine 51 kilometar, te dionice od Žepča do Putnikova brda duge oko 40 kilometara.

Nakon sastanka delegacija je obišla gradilišta na poddionici Počitelj – Zvirovići.

Na gradilištu poddionice Počitelj – Zvirovići, predstavnik investitora i šef projekta Vanja Podhradski gostima iz Vlade FBiH prezentirao je trenutno stanje radova, izložio planove za naredni period, prvenstveno one koji se tiču aktivnosti oko izgradnje mosta Počitelj, uz tunel Prenj najzahtjevnijeg objekta na Koridoru Vc. Osim mosta Počitelj, delegacija je posjetila i gradilište 1,1 kilometar dugog tunela Počitelj.

Poddionica Počitelj – Zvirovići ukupne je dužine 11 km, a njenom izgradnjom BiH će biti izravno povezan autocestom s Europskom unijom (granični prijelaz Bijača s Republikom Hrvatskom).

Poddionica je podijeljena je na dva lota. Izvođač radova za LOT 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i  kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići) je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), dok radove na izgradnji mosta (LOT 2) izvodi konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih kod Europske investicijske banke (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 5 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

 

Press služba JP Autoceste FBiH