Prezentirane izmjene trase za brzu cestu Prača – Goražde

Predstavnici JP Autoceste FBiH, IPSA Instituta i gradske vlasti u Maloj sali gradske uprave Goražde prezentirali su građanima korigovanu rutu brze ceste Prača – Goražde na potezu od izlaza iz tunela Hranjen do Industrijske zone Pobjeda.

Do korekcija je došlo na inicijativu mještana naselja Podhranjen i Kamenica te na zahtjev gradske uprave, da se od rušenja sačuvaju stambeni i pomoćni objekti te plodno i obradivo zemljište, što je bilo predviđeno ranijom dionicom.

– Nakon određenih prigovora od strane lokalne zajednice da se brzom cestom ugrožavaju naselja na potezu od izlaza iz tunela Hranjen do Industrijske zone Pobjeda, mi smo u saradnji s projektantima izvršili korekciju trase i to je prezentirano građanima danas. Ovom korekcijom svi su objekti praktično sačuvani. Ovo je sada faza idejnog projekta, poslije nje ide faza glavnog projekta, gdje će se sve precizno obraditi i definisati kuda trasa ide i koje je konačno rješenje.  JP Autoceste FBiH u narednih pola godine planira raspisati tender odnosno javni poziv za izradu glavnog projekta, mi se nadamo da će krajem godine ili početkom iduće godine početi projektovanje glavnog projekta – kazao je Amir Šikalo, šef Službe za građenje JP Autoceste FBiH.

Predstavnik IPSA Instituta Elvir Alić ističe da će se izradom glavnog projekta iznaći najbolje rješenje.

U principu, rađen je idejni projekat i u ovoj fazi smo pokušali da iznađemo najpovoljniji položaj u odnosu na lokalnu zajednicu i objekte koji su uz planiranu brzu cestu. U narednim fazama slijede poboljšanja trase, neka mikro pomjeranja u zavisnosti od snimanja postojećeg terena u što će gradska uprava Grada Goražda biti uključena i iznaći će se pravo riješenje za sve – kazao je Alić.

U gradskoj upravi zadovoljni su što su investitori i projektanti brze ceste imali razumijevanja.

Prvim idejnim projektom rušilo bi se više od 20 stambenih jedinica što nam nije odgovaralo. Zahvalni smo Institutu IPSA i JP Autoceste FBiH što su prihvatili naše zahtjeve i novim idejnim projektom bit će izbjegnuti stambeni objekti. Vidimo danas i da su građani zadovoljni što mi je naravno drago. Sada počinje izrada glavnog projekta i na bazi toga pozvat ćemo još jednom sve građane kada bude završen glavni projekat da im ga prezentujemo“, kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

 

Press služba JP Autoceste FBiH