Potpisan Ugovor o zajmu za izgradnju dionce Medakovo – Poprikuše

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) ugovor o zajmu za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, na dionici Medakovo – Poprikuše. Vrijednost potpisanog zajma je 340 milijuna eura.

Dionica Medakovo – Poprikuše, ukupne dužine 35 kilometara, sastoji se od dvije poddionice, Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše. Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 391 milijun eura, a osim kredita Europske investicijske banke projekt će biti financiran i iz vlastitih sredstava i drugih izvora. Raspodjela kredita je na Federaciju BiH, s rokom otplate od 25 godina, uključujući grace period od šest godina. Implementator kredita je JP Autoceste FBiH.

Na poddionici Medakovo – Ozimice planirana je izgradnja većeg broja potputnjaka, natputnjaka, manjih mostova, a projektirana je i jedna petlja te tunel Crni Vrh (L=cca 1.800 m). Na poddionci Ozimice – Poprikuše predviđena je izgradnja deset mostova, različitih dužina, od 35 m do najdužeg od 406 m. Veći i zahtjevniji objekti projektirani su preko rijeke Bosne, magistralne ceste i željezničke pruge. Izgradnja ove poddionice uključuje i izgradnju četiri tunela, dužine od 225 do 770 metara.

Press JP Autoceste FBiH