JP Autoceste FBiH suosjećaju sa porodicama poginulih radnika i stavljaju se na raspolaganje u istrazi

JP Autoceste FBiH izražava veliko žaljenje povodom nesretnog događaja koji se dogodio na gradilištu autoceste na Koridoru Vc na poddionici Poprikuše – Nemila u ponedjeljak 08.11.2021.godine prilikom kojeg su stradala dva radnika turske firme Cengiz Insaat.

Nakon nesreća koja se dogodila prilikom izvođenja radova na poddionici autoceste Poprikuše – Nemila odmah je pokrenuta  potraga za radnicima koji su upali u rijeku Bosnu. Interventna spasilačka jedinica Zenica, Specijalna policija MUP-a ZDK, GSS Žepče i Zavidovići te radnici turske firme Cengiz Insaat započeli su pretragu rijeke Bosne s ciljem pronalaska dvojice radnika. Zbog izuzetno brze i hladne rijeke potraga je bila otežana. U četvrtak, 11.11. 2021.god na području mjesta Golubinja uočeno je beživotno tijelo,a poduzetim radnjama i izvršenim prepoznavanjem utvrđeno je da se radi o jednom od dvojice nestalih radnika, inače turskom državljaninu. U narednom periodu potraga za drugim radnikom, također turskim državljaninom je intezivirana, a na poziv firme Cengiz Insaat u pomoć je pristigla i Specijalna turska jedinica za spašavanje (AFAD). U subotu, 27.11.2021. pripadnici Specijalne turske jedinice za spašavanje pronašli su u rijeci Bosni, kod Golubinje, Općina Žepče tijelo muške osobe za koju se sumnjalo da se radi o drugom radniku firme Cengiz Insaat. Poduzetim radnjama i izvršenim prepoznavanjem potvrđeno je da se radi o drugom nestalom radniku turske firme.

Obzirom da je istraga u tijeku, JP Autoceste FBiH pruža svu potrebnu pomoć nadležnim organima u istrazi svih okolnosti koje su dovele do ovog nesretnog slučaja.

U periodu od spomenutog nesretnog događaja do danas djelatnici JP Autoceste FBiH su održali sastanke s konzultantima tehničke pomoći i nadzornim inžinjerima koji su angažirani na svim gradilištima na Koridoru Vc, a s ciljem unaprijeđenja zaštite na radu i zaštite života radnika. Definirani su zaključci za daljnje postupanje, a u narednim danima će biti održan i sastanak s predstavnicima svih kompanija koje su angažirane kao izvođači radova na Koridoru Vc.

Kao odgovorno poduzeće i investitor najvećeg infrastrukturnog projekta u Federaciji, Koridora Vc na kojemu je svakodnevno angažirano oko 1500 građevinskih radnika, JP Autoceste FBiH inzistira na dosljednoj primjeni Zakona o zaštiti na radu Federacije BiH te najviših standarda sigurnosti i zaštite na radu na svim gradilištima.

 

Press JP Autoceste FBiH