JP Autoceste FBIH smanjuje emisije CO2 i troškove energije s Oracle Cloud-om

JP Autoceste FBiH i Oracle, posredstvom partnera InfoStudio doo, implementirali su modernu i sigurnu platformu na Oracle Cloud infrastrukturi, s ciljem smanjena operativnih troškova na autocesti.

„Oracle Cloud infrastruktura i Oracle Cloud platforma nam omogućava da napravimo značajne uštede u potrošnji energije i smanjimo emisiju CO2 zahvaljujući mogućnosti brojnih algoritama saobraćajnih optimizacija, te maksimiziramo protok na naplatnim mjestima i trošimo samo ono što nam je potrebno, kada nam je to potrebno“, izjavio je Adnan Strojil, šef Služba za IT u JP Autoceste FBiH.

Primarni cilj prelaska sa lokalne IT infrastrukture na Cloud infrastrukturu jesu velike uštede u potrošnji energije i značajno smanjenje emisije CO2 na autocesti. Konkretnije, prelaskom na Oracle Cloud za određene servise, JP Autoceste FBiH su uspjele da naprave značajan efekat na smanjenju emisije ugljika i za 10%, troškove električne energije za napajanje tunela u određenim scenarijima i do 10% i potrošnju goriva za interne potrebe i do 6%.

Članak u cijelosti pročitajte na linku u nastavku.

https://www.oracle.com/ba/customers/jp-autoceste-1-compute-cl.html?utm_content=87245317&utm_medium=social&utm_source=twitter&hss_channel=tw-2358448404

Prošle godine JP Autoceste FBiH je primilo nagrada za prvu implementaciju Oracle IaaS/PaaS u javnom sektoru. Ova prestižna plaketa je pokazatelj da JP Autoceste FBiH ide u korak s najsavremenijim IT trendovima i da se pozicioniralo kao vizionar u primjeni Cloud rješenja.

Press služba JP Autoceste FBiH