Dvodnevna radna posjeta delegacije Monteputa, Ministarstva saobraćaja i pomorstva i konzorcija Ingerop-Geodata Javnom preduzeću Autoceste FBiH

U sklopu Memoranduma o saradnji između JP Autoceste FBiH i Monteputa, 27. i 28. novembra 2019. godine, održana je dvodnevna radna posjeta.

Inžnjeri različitih specijalnosti JP Autoceste FBiH su sa svojim kolegama iz Monteputeva, Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore i konzorcijuma Ingerop-Geodata razmijenili  stručna iskustava u oblasti primjene tehnologija, softverskih rješenja i programa, te su podijelili praktična znanja u oblasti projektovanja, građenja, upravljanja i održavanja autoputeva i brzih cesta.

„Došli smo prvenstveno da kroz razmjenu iskustva sagledamo kako vi realizujete vaše projekte. Mi smo u početnoj fazi izgradnje autoputa kroz Crnu Goru, tako da vaše iskustvo koje ste imali kroz izgrađena 102 km autoputa i koje trenutno realizujete može nam biti od značaja, kako ne bi napravili neke greške ili propuste“, kazao je Miroslav Mašić, načelnik direkcije za održavanje i bezbjednost državnih puteva u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja.

U okviru prvoga dana posjete , održan je radni sastanak, gdje su predstavnici svih kompanija nesebično razmijenili svoja iskustva, a domaćin sastanka bio je Adem Zolj, izvršni direktor za projektovanje i građenje u JP Autoceste FBiH. Uz to, upriličena je i prezentacija „Razvoj mreže autocesta i brzih cesta u FBiH“, koju je prezentovao inžinjer Amir Fejzić ispred JP Autoceste FBiH.

„Kao što znate Monteput je sa JP Autoceste FBiH potpisalo Memorandum o sradnji, u junu mjesecu ove godine, i jedan od prvih koraka ove naše saradnje je i ova naša posjeta. Imali smo priliku da vidimo konkretne detalje projekata i da razmijenimo iskustva o problemima koji nas tište i način na koji se oni realizuju, a sve u cilju da se putna infrastruktura u obje zemlje završava na uspješan način“, izjavio je Goran Vujović, direktor jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa Bar – Boljare.

Drugog dana posjete obišli su izgrađene dionice autoceste Koridora 5c, Profesionalnu vatrogasnu jedinicu JPAC, Centar održavanja i kontrole prometa (COKP), te su posebnu pažnju posvetili Tunelu 1. mart i aktivnim gradilištima na Zeničkoj obilaznici.

„Imali smo priliku da vidimo vaša gradilišta i mogu da kažem da sam vidio da ima dosta građevinskih izazova posebno iz oblasti geologije, gdje su radovi fundiranja konstrukcija i kosina baš veliki poduhvat. Imamo i mi takve izazove pogotovo na sjevernom dijelu naše dionice nekih 20 km, geološka sredina je sačinjena od flišnih sedimenta, laporovita, krečnjaka i gline, baš kao što je i kod vas, što je i očekivano jer je to jedan region sa sličnom geološkom sredinom koja se periodično mijenja”, saopštio je Jovan Ivanović, zamjenik vođe projekta konzorcija Ingerop – Geodata.

Organizator ovog susreta ispred JP Autoceste BiH bio je inžinjer Esad Mulavdić.

Press JP Autoceste FBiH