Dionica Svilaj – Odžak puštena u promet

Dionica Svilaj – Odžak, u dužini od 10,7 kilometara, danas od 16 sati je puštena u promet. Današnjim svečanim otvaranjem mosta na rijeci Savi i graničnog prijelaza Svilaj stekli su se uvjeti za puštanje u promet navedene dionice.

Radovi na izgradnji dionice Svilaj – Odžak završeni su 2017.godine ali zbog nepostojanja mosta koji bi povezao BiH sa Hrvatskom dionica nije mogla biti puštena u promet.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen, koja je  uz predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Zorana Tegeltiju i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića otvorila most i granični prijelaz Svilaj, u svome govoru je istaknula da je i projekt izgradnje mosta Svilaj, u koji je EU investirala oko 25 milijuna eura, još jedan pokazatelj da Europska unija podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu i da će se samo preko ovakvih investicija, kao što je izgradnja mosta Svilaj, gospodarstvo uspještno oporaviti od krize u kojoj se našlo u ovo pandemijsko vrijeme.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija naglasio je da je ovaj značajni projekt realiziran uz pomoć Europske unije, ali i da je most Svilaj dokaz da zemlje u regiji imaju sposobnost građenja velikih projekata koji će povezivati građane i privredu.

Ukupna vrijednost radova na izgradnja dionice Svilaj – Odžak je bila 69,2 mil eura sa PDV-om, a radovi su financirani iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske investicijske banke (EIB) i grant sredstvima koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Izvođači radova na ovoj dionici su bili austrijska kompanija Strabag i bh. kompanije Euro-asfalt i ŽGP. Na dionici se od značajnih objekata nalaze  četiri natputnjaka, tri potputnjaka, tri prolaza za životinje, dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto i dva mosta.

 

Press JP Autoceste FBiH