Konferencija “Suvremeni transportni i komunikacijski sustavi”, u organizaciji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, održana je u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2017.

Među izlagačima na Konferenciji su bili Adnan Terzić, v.d. direktor JP Autoceste FBiH te Marin Jelčić, v.d. izvršni direktor za upravljanje i održavanje.

Direktor Terzić u svome izlaganju dao je ocjenu trenutnoga stanja u cestogradnji, uz nadu kako će u budućnosti sve razine vlasti imati više sluha za probleme s kojima se susreću u tome poduzeću. Važan preduvjet za nastavak gradnje autoputa je,  svakako, usvajanje akciza.

– Mi smo spremni i osigurali smo ozbiljan investicijski ciklus koji se neće prekidati u sljedećih desetak godina. Ključna stvar je da su investicije osigurane, da imamo projekte i da sad trebamo provesti zahtjevne procedure koje nisu samo stvar jedne institucije nego kompletnog sistema. Iako u ovom trenutku dinamika izgradnje autocesta nije zadovoljavajuća, početak ove godine je obećavajući jer je urađeno 13 milijuna maraka posla, odnosno polovica onoga što smo uradili u prošle dvije godine. Trenutno imamo tri aktivna projekta, a do kraja godine se nadamo da ćemo na šest gradilišta otpočeti sa velikim radovima i tako dati zamah domaćoj privredi, istaknuo je Terzić.

Dodao je i da ove godine JP Autoceste FBiH nastavljaju s projektom za koje su već osigurana sredstva, a to je dionica Počitelj – Zvirovići, kao i sa dva projekta koja su, nažalost, u vezi s akcizama, dionice Počitelj – Buna i Lot 3 Zeničke zaobilaznice.

O digitalizaciji autocesta i primjeni toga sustava govorio je Marin Jelčić, u sklopu teme „Od pametnih autocesta do pametne države“, gdje je bilo govora o digitalnoj infrastrukturi i njenoj primjeni. Jelčić je, navodeći primjer zemalja s razvijenim sustavom prometnih mreža ukazao na sistem naplate cestarine elektronskim putem. Posebno se bazirao na ACC TAG uređaje, kojima se omogućava brza i efikasna naplata cestarine bez posredovanja blagajnika i čekanja na naplatnim mjestima.

 

Press služba JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar